Japanse architect Arata Isozaki wint Pritzker Price

U bent hier

Japanse architect Arata Isozaki wint Pritzker Price

Doha, Qatar - De Japanse architect Arata Isozaki (87) wint dit jaar de prestigieuze Pritzker Price, die vaak als de Nobelprijs voor de architectuur wordt bestempeld. Hij ontwierp vanaf de jaren ’60 wereldwijd iconische gebouwen, waarvan het Qatar Convention Center (2011) als één van de meest prestigieuze wordt beschouwd. Victor Buyck verzorgde voor dit bijzonder uitdagende project de staalconstructie van de inkomhal.

De inkomhal is met haar 300 m lang, 30 m breed en ca. 30 m hoog de hoofdattractie van het 65.000 m² grote Qatar Convention Centre in Doha. Het is in feite een groot stalen dak, ondersteund door 4 gigantische boomconstructies van 8m dwarsdoorsnede aan de basis. De bomen hebben de vorm van de sidra tree of lotusboom, die de lokale islamitische bevolking als heilig beschouwt.

Voor de uitvoering van de bomen koos Victor Buyck voor een inwendige draagconstructie, bestaande uit achthoekige piramidale kokers samengesteld uit zware platen. Daarrond is een totaal van maar liefst 4.000 meestal dubbelgekromde stalen platen aangebracht. De dakstructuur werd voor de bouw van de bomen op de grond voorgemonteerd en met behulp van strandjacks ingehesen.

Dit project werd door Victor Buyck gerealiseerd tussen 2007 en 2009.

We zijn dan ook verheugd dat Arata Isozaki, het brein achter dit prachtige architecturale werk, wordt bekroond met deze prijs.

Meer info via onderstaande links:

https://www.pritzkerprize.com/laureates/arata-isozaki

http://www.architectura.be/nl/nieuws/28276/arata-isozaki-wint-pritzker-prize-2019

Sidra-trees-erection1.jpg