Transport en montage Cruiseterminal Antwerpen

U bent hier

Transport en montage Cruiseterminal Antwerpen

Deze week heeft Victor Buyck de drie grote afmeerpontons (120m bij 9m per stuk) getransporteerd vanuit Wondelgem, langs het kanaal Gent - Terneuzen, over de Westerschelde naar de Haven van Antwerpen. De kokervormige toegangsbruggen (elk 70m lang) lagen op dezelfde pontons. Onze partner, HEBO Maritiemservice, koppelde de drie pontons aan elkaar en begeleidde deze met een duw- en sleepboot veilig naar Antwerpen.

Vervolgens sleepten we elk afmeerponton naar de werfzone aan de Scheldekaaien. Twee hijsbokken positioneerden zich met ankers en landvasten en hesen de brug op van het ponton en lieten deze zakken op platform en overloopponton. De bruggen pastten heel goed op de scharnieren bovenaan en de glijschoenen onderaan. Met deze constructie wordt het hoogteverschil tussen de kaai en het waterniveau op een veilige manier overbrugd.

Na plaatsing van de bruggen manoeuvreerden we de afmeerpontons in positie aan de buispalen. We hesen geleidingsbeugels in die deze pontons aan de buispalen koppelen en een verticale verplaatsing van het water mogelijk maken. We koppelden de pontons onderling aan elkaar met een ingenieuze zoekerconstructie, waardoor de constructie zich als een heel langerekt ponton gaat gedragen.

Na afwerking door onze partner Artes Roegiers is deze constructie klaar om in 2021 in gebruik genomen te worden door de Stad Antwerpen. Voor Victor Buyck betekent dit het einde van een gigantisch project: bijna 2 jaar onafgebroken werk en meer dan 3000T staal verwerkt. Het resultaat is een indrukwekkend visitekaartje en Victor Buyck is verheugd om bij te dragen tot de internationale zichtbaarheid en toegankelijkheid van de stad Antwerpen. 

Het cruiseponton wordt gerealiseerd in opdracht van de stad Antwerpen en De Vlaamse Waterweg nv. AG VESPA is gedelegeerd bouwheer. Het ontwerp is van NEY & Partners, SBE – Technum is het studiebureau. De tijdelijke groepering Artes – Victor Buyck Steel Construction voert de werken uit.

Bekijk de video montage van het transport en plaatsing hier (© AG VESPA – Jasper Léonard):

 

20201009_114815992_iOS.png20201009_170510087_iOS.png20201011_173741125_iOS.jpg